Nieuws

 

afscheid Peter Heetman

Naamswijziging
Tandartsenpraktijk Heetman

Het voelt als gisteren maar inmiddels zijn we bijna 40 jaar verder in tijd. Op 1 November 1981 behandelde ik mijn eerste patiënt in de tandartspraktijk aan de Kerklaan in Neerbeek.
Nog steeds zijn de patiënten en de vele nieuwe tandheelkundige technieken voor mij de
drijfveer om dit mooie vak met plezier uit te oefenen.
Daartegenover lonkt de vrijheid. Hobby’s en onze liefde voor Zuid Afrika maakt het voor
mij eenvoudiger om per 1 januari 2019 afscheid te nemen. Afgelopen jaar heb ik bij velen, tijdens een praktijkbezoek, reeds aangekondigd dat dit aanstaande is.
Dank jullie voor de vele mooie momenten waarbij niet alleen tandheelkunde voorop stond.
Gelukkige en verdrietige gebeurtenissen hebben we ook gedeeld. Hierdoor voel ik me een bevoorrecht mens.
Ik weet zeker dat ik het vak, de gezelligheid in de praktijk en vooral eenieder zal missen.
Mooie herinneringen blijven.
Per 01 november 2019 verandert de naam Tandartsenpraktijk Heetman in:

Tandartsenpraktijk Kerklaan
Peter Heetman

 

Overdracht

Overdracht

 Het ondernemen in een tandartspraktijk kost steeds meer energie. Het nieuws staat al tijden bol van de toenemende regeldruk in de gezondheidszorg. De berichten in de politiek daarentegen zijn altijd weer positief over de afname van diezelfde regelgeving maar dan gaat het altijd over morgen. Voor tandarts Heetman reden om te zoeken naar nieuwe energie om, uiteindelijk het belangrijkste, samen de tandheelkundige zorg op ons bekende niveau te houden. Door het instappen van tandarts Nejatpour voegen we de benodigde energie toe in onze praktijk. Tandartspraktijk Heetman krijgt daarmee, juridisch gezien, een nieuwe eigenaar: Tandartsenpraktijk Kerklaan BV. Voor U als patiënt verandert er weinig behalve dan dat we eindelijk het team weer op sterkte hebben. Op die manier werkt Peter Heetman een paar uurtjes minder en is hij een paar uurtjes meer in Zuid-Afrika te vinden.

Nieuwe collega

Nieuwe collega

We sluiten het jaar af en kijken uit naar een fris 2018. We zijn er in de loop van 2017 in geslaagd om de juiste tandarts collega te vinden die aan onze eisen voldoet en binnen het team past. Hij moet kwalitatief hoogstaand werk leveren, geeft de juiste aandacht aan zijn patiënten, heeft humor en zorgt voor stabiliteit. We zijn erg blij dat onze zoektocht ons heeft samengebracht met de heer Feriedon Nejatpour. Hij komt per 3 januari 2018 onze kernploeg versterken. Peter Heetman blijft parttime werkzaam in de praktijk net zoals Theo Vaessen. De drie tandartsen vormen samen met onze mondhygiëniste Rikje Schalk het team waar u vijf dagen per week op kunt rekenen. Ellen, Rianne en Simone zijn en blijven het aanspreekpunt aan de telefoon en balie. Zij zorgen voor de perfecte organisatie en assistentie.
Feriedon Nejatpour is geboren in Iran en in Duitsland afgestudeerd als tandarts. Hij heeft een aantal jaren in Duitsland gewerkt. Samen met zijn Duitse vrouw Birgit zijn ze al meer dan 10 jaar in Nederland waar ze in de buurt van Rotterdam en Breda werken. Birgit wil haar beroep, onderwijzeres, in Nordrhein-Westfalen weer oppakken. Zuid-Limburg is de ideale plek die voldoet aan hun wensen.
Feriedon en Birgit hebben 2 dochtertjes in de leeftijd van 1 en bijna 3 jaar. Ze vestigen zich in de buurt van de praktijk.
Wij zijn zeer enthousiast dat we er een fijne collega bij krijgen en kijken uit naar de samenwerking met Feriedon.

certificering

certificering

 Na een forse inspanning van iedereen in onze praktijk zijn we ISO 9001 gecertificeerd. De zorgverlening verandert daardoor niet merkbaar maar wel zijn alle processen zoals die in een tandartspraktijk spelen weer eens tegen het licht gehouden. Uiteraard zijn daarbij een aantal zaken aangepast aan het huidige tijdgewricht. Dat is niet altijd even makkelijk maar over de hele linie bekeken geeft het wel een goed gevoel. Er horen natuurlijk ook allerlei andere zaken bij die U zult merken bij binnenkomst in de praktijk. Een van de meest in het oog springende zaken is het feit dat wij U vragen een gezondheidsvragenlijst in te vullen zodat we van U een geupdate status hebben van bv uw medicatie. Er hoort ook een document bij waarin beschreven wordt wat U van ons mag verwachten en ook wat wij van U verwachten.

Diverse berichten

 'Cola light helpt je gebit om zeep'
31-05-2013

Slecht nieuws voor dames die slank proberen te blijven door het ene blikje cola light na het andere achterover te gieten. Veel calorieën krijg je zo niet binnen, maar volgens een nieuwe studie aan de universiteit van Philadelphia is de light frisdrank even schadelijk voor je tanden als bepaalde drugs.

Tijdens het onderzoek werden de tanden van drie proefpersonen met elkaar vergeleken. De eerste deelneemster is een 30-jarige vrouw die uitzonderlijk veel cola light drinkt, de tweede dame is een 29-jarige amfetamineverslaafde en de laatste vierde net haar 51ste verjaardag en was in het verleden 20 jaar lang verslaafd aan cocaïne. De dames hadden alledrie een vergelijkbare socio-economische achtergrond en woonden in gebieden waar het kraantjeswater fluoride bevat.

De onderzoekers stelden vast dat het glazuur van de proefpersonen op een min of meer gelijkaardige manier was aangetast. De erosie werd veroorzaakt door grote hoeveelheden zuur in hun favoriete drank of drugs. Bij geen van de drie dames kon het gebit nog gered worden en ze moesten hun tanden volledig laten verwijderen.

Dit is uiteraard een extreem voorbeeld: de vrouw die dol is op cola light dronk de voorbije drie tot vijf jaar dagelijks twee liter frisdrank. Volgens de American Beverage Association toont dit onderzoek dan ook niet aan dat hun drankjes alleen verantwoordelijk zijn voor de erosie van tanden.

Bron: nieuwsblad.be

Wat als je de fopspeen in je mond reinigt?
27-06-2013

Misschien hol je niet naar de kraan telkens de fopspeen van je uk op de grond valt en draai je hem snel even in je eigen mond rond. Tandartsen waarschuwen voor de weinig hygiënische aanpak, want op die manier geef je mondbacteriën, ook die soorten die cariës veroorzaken (Streptococcus mutans), aan je kind door.

Nu blijkt dat speeksel-reinigen misschien toch niet zo’n slecht idee. Nieuw Zweeds onderzoek toont dat deze luie gewoonte van de ouders de ukken beschermt tegen allergieën. Het risico op eczeem en op allergisch astma vermindert. Dat concludeerden ze uit een studie waarin 187 pasgeborenen waarvan 80% minstens 1 ouder een allergie heeft, betrokken waren.

Van de tutterende groep (74%) werd de fopspeen ofwel geregeld onder stromend water gehouden (83%), ofwel af en toe in kokend water gereinigd (54%) ofwel gespoeld in de mond van een ouder (48%).

Op de leeftijd van 18 maanden had een kwart van alle kinderen uit de onderzoeksgroep eczeem en leed 5% aan astma. Van de groep met fopspeen ontwikkelde diegenen waarvan de speen geregeld door de ouders in de mond gereinigd werd, minder eczeem (63% risicoreductie) en minder astma (88% risicoreductie) in vergelijking met de andere.

Op de leeftijd van 3 jaar was het risico op eczeem nog steeds kleiner. De onderzoekers besluiten dat het doorgeven van mondbacteriën van ouder naar kind het afweersysteem van het kind extra prikkelt. Uitgebreider onderzoek moet dit resultaat nog bevestigen. (CM)

Onderzoek Studie gevoerd bij 187 à term geboren baby’s in Zweden. 3 jaar opvolging; Team Bill Hesselmar van het Queen Silvia Children’s Hospital in Zweden; Bron Pediatrics 131(6), 1 juni 2013: e1829-e1837.

Bron: Knack.be, 27-06-2013

Vies gebit vergroot de kans op Alzheimer
31-07-2013

Een vies gebit en dementie zouden wel eens meer met elkaar te maken kunnen hebben dan op het eerste gezicht lijkt. Britse wetenschappers ontdekten in hersenweefsel van overledenen met de ziekte van Alzheimer ongewoon hoge concentraties van een bacterie die parodontitis of ernstige tandvleesontsteking veroorzaakt.

De porphyromonas gingivalis bacterie leeft in de mondholte maar kan tijdens eten, kauwen, tandenpoetsen of tandheelkundige operaties in de bloedbaan terecht komen en zo de hersenen bereiken, menen de onderzoekers van de universiteit van Central Lancashire in Preston. Hun bevindingen, gepubliceerd in het Journal of Alzheimer's Disease, bevestigen de uitkomsten van een Amerikaans onderzoek waaruit bleek dat wie zijn tanden niet minstens eenmaal per dag poetst, een significant hoger risico loopt op dementie.

De onderzoekers vergeleken hersenweefsel van tien overleden Alzheimerpatiënten met dat van tien dode patiënten zonder de ziekte.

Bron: Algemeen Dagblad, 31-07-2013

 Tandarts bedacht de elektrische stoel
06-09-2013

Alfred Southwick (1826-1898) had in zijn tandartsstoel al heel wat schreeuwende mensen gehad, toen hij in 1881 het concept elektrische stoel bedacht.

Southwick zag dat jaar een man overlijden nadat hij een elektrische generator had aangeraakt. De tandarts bedacht toen dat elektriciteit goed gebruikt kon worden bij doodstraffen. In zijn ogen was het een prima alternatief voor bijvoorbeeld dood door ophanging.

Een stoel
Logischerwijs vindt de tandarts die tijdens zijn gewone werk ook altijd gebruik maakt van een stoel, dat de elektriciteit veroordeelden toegediend moet worden terwijl ze in een stoel zitten. Southwick mag het concept elektrische stoel dan bedacht hebben, officieel is Harold Brown de uitvinder, omdat hij de eerste elektrische stoel maakte. De tandarts is wel aanwezig bij de eerste elektrocutie. Dit gebeurt in 1890. De doodstraf wordt dan voltrokken op de moordenaar William Kemmler. Volgens de overlevering zou Southwick het volgende gezegd hebben nadat Kemmler was overleden:

"Dit is het hoogtepunt na tien jaar werk en studie!!
Vanaf dit moment leven we in een beschaafdere wereld.”
Bron: historiek.net, 05-09-2013

 Röntgenfoto van de tanden verraadt iemands leeftijd
16-09-2013

De fluorescerende eigenschap van onze voortanden zou kunnen worden gebruikt in forensisch onderzoek. Want dit natuurkundige verschijnsel blijkt duidelijk gecorreleerd te zijn aan jonge leeftijd en neemt af naarmate men ouder wordt. Dat blijkt uit een computeranalyse van digitale röntgenopnamen van de twee middelste bovensnijtanden van 66 Braziliaanse vrouwen en mannen (Forensic Science International, september).

Bekend is dat door röntgenstraling fluorescentie kan optreden. De onderzoekers vergeleken verschillende leeftijdsgroepen. De voortanden van kinderen en jongeren tussen de 7 en 20 jaar bleven qua lichtuitstraling stabiel. Daarna steeg de fluorescentie naar een maximum bij ongeveer 26,5 jaar om vervolgens af te nemen. Bij de oudste groep personen, tussen de 51-63 jaar, was de fluorescentie duidelijk minder dan bij de groep van 41-50 jaar, en bij hen was de fluorescentie weer minder dan bij mensen van 21-30 jaar.

Forensische onderzoekers hebben behoefte aan allerlei gegevens om de leeftijd van slachtoffers. te bepalen.

Dat het gebit een belangrijke rol bij dergelijk onderzoek kan spelen, was al lang duidelijk. Maar de methode van de Braziliaanse onderzoekers is nieuw.

Zij maakten gebruik van het feit dat glazuur en tandbeen mineralen bevatten, waaronder het zout calciumfluoride (CaF2), een fluorescerende stof. Daarnaast gingen zij uit van de constatering dat het glazuur, het tandbeen en het binnenste deel van onze tanden (de `pulpa') tijdens ons leven sterk veranderen. Het glazuur mineraliseert steeds meer, wordt dunner en kan sterk onderhevig zijn aan tandbederf. De pulpaholte wordt langzamerhand smaller doordat in de loop der jaren meer 'secundair' tandbeen in de tanden ontstaat.

De onderzoekers gingen klaarblijkelijk uit van een al lang bestaand principe voor het controleren van feitelijkheden, zoals de echtheid van bankbiljetten. Deze zijn voorzien van fluorescerende stoffen die niet met behulp van röntgenstralen maar wel een uv-lamp zichtbaar kunnen wor­den gemaakt.

M.A.J. Eijkman
Bron: NRC Handeslblad, 14-09-2013

Even de tanden op elkaar
25-03-2014

Veel mensen hebben een haat-liefdeverhouding met hun mond. Lachen, zoenen en eten: prima! Maar een vieze mondgeur, tandarts, kiespijn, gaatjes en beugels - niet fijn! En is het waar dat een ongezonde mond hart- en vaatziekten kan veroorzaken? Zet je tanden op elkaar voor een lesje mondgezondheid.

Een probleem met je tanden, kiezen of tandvlees werd jarenlang gezien als uitsluitend een probleem in je mond. Maar die inzichten zijn veranderd ­een slechte conditie van je tandvlees heeft (bijvoorbeeld) invloed op je hart. Wanneer je mond niet gezond is, heb je zelfs dertig procent meer kans op hart­en vaatziekten. Hoe komt dit?

"Door een ontsteking in je mond komen bacteriën versneld in je bloedbaan terecht, waardoor de kans op hart- en vaatziekten groter is", vertelt Rob Barnasconi, tandarts en voorzitter van de Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde.

De tandarts is het enige stuk gezondheidszorg waar ieder mens een paar keer per jaar mee te maken heeft. "Ik zie patiënten vaak en langdurig, waardoor ik signalen als een ontsteking, schim­mel of wondje al vroeg kan signaleren. Vaak zelfs eerder dan de patiënt zelf", vertelt Barnasconi. "Wanneer iemand een niet-verklaarbare ontsteking in zijn mond heeft, kan dit een voorteken van diabetes zijn. Langdurige pijn aan je kaakgewricht kan duiden op reuma. Ook daarom is het belangrijk om regelmatig naar de tandarts te gaan."

Poetsen voor je baby
Een tandvleesontsteking (gingivitis) komt bij zwangere vrouwen vaker voor. Door het hormoon progesteron verslapt het tandvlees, waardoor het eerder kan gaan bloeden. Tijdens de zwangerschap zwelt het tandvlees ook meer.

Vrouwen die al voor de zwangerschap last hebben van een tandvleesont­steking, hebben hier tijdens de zwan­gerschap vaak nog meer last van. Uit onderzoek blijkt verder dat een on­behandelde tandvleesontsteking kan leiden tot vroeggeboorte. Ontstekingen kunnen weeën opwekken en bacteriën kunnen via de bloedbaan in de placenta komen en een afstotingsreactie veroor­zaken.

Poetsen voor je hersens
Wetenschappers van de universiteit van Californië ontdekten dat mensen die hun tanden en tandvlees gezond houden, mogelijk minder kans heb­ben op dementie. Gedurende achttien jaar hebben ze 5500 ouderen gevolgd. De mensen die minder dan één keer per dag hun tanden poetsten, lopen volgens de wetenschappers 65 pro­cent meer kans op het ontwikkelen van dementie.

Een kwart van de Nederlanders is bang voor de tandarts. Hoor jij hierbij? Zorg er dan voor dat je tandarts van je angst weet.

Flos alleen wat je wilt houden
Flos alleen de tanden die je wilt houden, schreef columnist Johan Bolhuis in een eerdere gezondNU. Hij onderstreepte daarmee een belangrijk punt: tandplak bestrijden, kan alleen met goede mondverzorging. Maar, stelt hij, niet allen tandpasta helpt. Ook voedingsmiddelen kunnen tandplak afbreken. Hij stelde dat bijvoorbeeld thee, knoflook, curcuma (geelwortel), zink, rozemarijn- en pepermuntolie gunstig werken in je mond. Ze bestrijden niet alleen tandplak, maar ook andere chronische bacteriële infecties en schimmelinfecties.

De gemiddelde Nederlander poetst 46 seconden zijn tanden in plaats van de aanbevolen twee minuten

Eetmomenten
Niet alleen wat je eet en drinkt heeft grote invloed op je gebit. Ook het aantal eetmomenten telt; elk eetmoment is immers een aanval op het glazuur van je gebit. Tandarts Barnasconi: "Eet maximaal zes á zeven keer op een dag, met daarin maximaal twee snoep- of fruitmomenten."

Welke functie heeft tandpasta?
A. Het verwijdert tandplak
B. Het is het transport­middel voor fluoride
C. Het maakt de tanden schoner

Is ons gebit gezonder dan vroeger?
Ja, maar er zijn wel nieuwe mondvijanden: zoetzure frisdrank en snoep. Die zorgen voor veel erosie. "Je kunt het vergelijken met natuurijs. Als je erop blijft schaatsen wanneer het zachter wordt, dan ontstaat er afschraapsel van het ijs. Met het glazuur van je tanden gebeurt hetzelfde door deze zoetzure producten", aldus Barnasconi. "Wel houden steeds meer ouderen hun gebit en hebben minder mensen gaatjes."

Feit: kauwgom is goed voor je gebit
Speeksel is het natuurlijkste middel tegen tanderosie. Suikervrije kauwgom is daarom goed voor je gebit. Door het kauwen bevorder je de speekselproductie in de mond. Speeksel neutraliseert de zuren uit voedsel en dranken. Hierdoor heb je minder kans op tanderosie (gaatjes).

Roken
Rokers zijn vatbaarder voor ontstoken tandvlees dan niet-rokers. Dit komt doordat de vernauwing van de bloedvaten ervoor zorgt dat hun tandvlees minder doorbloed is. De afweer tegen bacteriën in de tandplak neemt hierdoor af. Door te roken heb je niet alleen een grotere kans op tandvleesontsteking, het onderdrukt ook de signalen. Het tandvlees bloedt bijvoorbeeld minder snel, waardoor je een tandvleesontsteking niet herkent.

Eén op de zeven mensen heeft last van een slechte adem
Aan de bovenkant van je hand likken en er dan aan ruiken, of ademen in iemands gezicht (met toestemming!): zo spoor je een slechte adem op. Maar voorkomen is natuurlijk nog beter. Een slechte adem wordt veroorzaakt door bacteriën uit voedselresten. Deze resten produceren zwavel op het achterste deel van de tong. Dat geeft een onaangename geur. Op een ruwe tong blijven makkelijker voedselresten achter dan op een gladde tong. Bij ouderen is de tong vaak ruwer. Een tongreiniger is de beste oplossing tegen een vervelende adem. Daarmee kun je de bacteriën en het slijm van de tong afschrapen.

Verzorg die mond!
Is fluor nu goed of slecht?
Fluoride was eerst het toverwoord voor een gezond gebit, maar nu zijn de meningen daarover verdeeld. We vragen Barnasconi om zijn mening: "Het is een fabel dat fluoride gevaarlijk is. Het houdt juist je glazuur sterk en je tanden hard. Alle stoffen die je overmatig binnenkrijgt, zijn natuurlijk niet gezond. Maar als je twee keer per dag je tanden twee minuten lang poetst met tandpasta met fluoride, krijg je precies de goede dosering binnen."

Elektrisch of gewoon?
"Een elektrische tandenborstel verwijdert tandplak beter en brengt fluoride beter op belang­rijke plekken dan een gewone tandenborstel", vertelt tandarts Barnasconi. Door de trilbewegingen wordt je mond beter gereinigd en je tandvlees gemasseerd. Dit voorkomt tandvleesontstekingen. Je kunt dus beter investeren in een elektrische tandenborstel dan poetsen met een ouderwetsere variant.

Waarom zou ik flossen?
Flossen is hartstikke belangrijk voor je gebit, maar nog steeds is het niet helemaal ingeburgerd. Met flosdraad of een tandenstoker kom je op plekken waar je tandenborstel niet komt. Het haalt tandplak weg, zodat je tanden schoon blijven, en het masseert je tandvlees, wat de kans op ontstekingen verkleint.

Welke drank helpt gaatjes voorkomen?
A. Vlierbessensap
B. Thee
C. Cranberrysap
D. Water

Spierwitte lach
Een spierwitte Hollywoodglimlach bereik je sinds november 2012 minder makkelijk. Tandartspraktijken in Nederland en de rest van Europa mogen geen bleekmiddelen met meer dan zes procent waterstofperoxide gebruiken. Dit is een stof die doordringt tot het binnenste van de tand, het tandbeen, en daar de pigmentatie van de tand verandert. Is deze stof dan zo gevaarlijk? Ja, een grote hoeveelheid waterstofperoxide kan het tandvlees irriteren en brandwonden in de mond veroorzaken. De tanden kunnen ook overgevoelig worden voor warm en koud eten, want het maakt het tandglazuur poreuzer. Bij een waterstofperoxide-gehalte lager dan zes procent zijn deze risico's er niet.

Tandarts: iemand die in je mond neust H. DE BECKER

Antwoorden
B. Tandpasta is niet per se nodig voor het verwijderen van tandplak. Het heeft ook geen extra verwijderend effect. Tandpasta is vooral belangrijk omdat het een handig middel is om fluoride in de mond te brengen. Fluoride maakt de tanden en kiezen minder kwetsbaar voor zuuraanvallen van bacteriën. Het houdt je glazuur sterk en je tanden hard.
D. Het maakt eigenlijk niet uit. Met aandacht poetsen en flossen is belang­rijker dan wanneer je eet. Wie ontbijt met een glas jus d'orange kan het beste een uur wachten met poetsen. Heb je hier geen tijd voor? Poets dan je tanden voor de maaltijd. Sinaasappelsap is van nature zuur en maakt het glazuur van de kiezen iets zacht. Wie direct na zo'n zuuraanval de tanden poetst, beschadigt het zachte glazuur gemakkelijk.
B. Thee voorkomt dat bacteriën zuren vormen; dit verhindert de vorming van tandplak. Thee kan het ontstaan van gaatjes dus tegengaan. Zowel groene als zwarte thee heeft deze goede eigenschap.

Een levende mondflora
Bijna iedereen kent het begrip darmflora, maar de mens is nog een flora rijker: de mondflora. Hiermee worden alle levende micro-organismen in de mondholte bedoeld. Deze bacteriën vormen een beschermlaagje over je tanden, kiezen, tandvlees, gehemelte en tong. Niet alle bacteriën zijn goed voor je gezondheid. De slechte bacteriën zorgen voor tandbederf, ontstekingen en een slechte adem.

Checklist gezonde mond
Kun jij alle vakjes aanvinken? Dan doe je alles voor een gezonde mondflora.
- Ik poets twee keer per dag minimaal twee minuten mijn tanden met fluortandpasta
- Naast het poetsen gebruik ik tandenstokers, ragers of flosdraad
- Minimaal tweemaal per jaar breng ik een bezoek aan de tandartspraktijk
- Ik eet, drink en leef gezond

Bron: Gezondnu, 24-03-2014
 

 Vermogen zorgverzekeraars in zes jaar verdubbeld
09-12-2014
Zorgverzekeraars hebben hun buffers de afgelopen jaren flink vergroot. Hun vermogen steeg van 4 miljard euro in 2007 tot ruim 8 miljard euro in 2013.
Dat gezamenlijke vermogen is 2,5 keer zo hoog als De Nederlandsche Bank eist, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De vermogensgroei is volgens het CBS vooral toe te schrijven aan de winsten die de verzekeraars vanaf 2011 maken, ondanks de stijgende zorgkosten. Vorig jaar hielden de zorgverzekeraars onder aan de streep 1,4 miljard euro over.

Zorgverzekeraars moeten een buffer aanhouden om toekomstige tegenvallers op te kunnen vangen. De verzekeraars lopen meer risico: ze moeten bijvoorbeeld vanaf volgend jaar de kosten van verpleging en verzorging thuis uit de basisverzekering betalen.

Werkgevers betalen meer
De premie die verzekerden betalen is de afgelopen jaren vrijwel gelijk gebleven op zo'n 1300 euro per jaar. Dat is wel een stijging van meer dan een derde ten opzichte van 2009, toen de jaarpremie minder dan 950 euro bedroeg. Volgend jaar zullen de premies voor de basisverzekeringen stijgen.

Ook werkgevers zijn de afgelopen jaren meer gaan betalen. De werkgeversbijdrage ging van 1250 euro per jaar in 2005 naar meer dan 1900 euro vorig jaar.

Miljarden
Vorig jaar kregen de zorgverzekeraars gezamenlijk bijna 36 miljard aan premie-inkomsten voor de basisverzekering binnen. Ongeveer de helft daarvan komt uit de inkomensafhankelijke premie, vooral de werkgeversbijdrage.

Verzekerden betalen ongeveer een derde via hun premie en eigen risico. De overheid hoest het resterende deel op.
Bron: Telegraaf.nl, 09-12-2014

KnipselTand

Nederlanders blijven snoep eten
11-03-2013

Nederlanders blijven snoepen, zowel gezond als ongezond. We gaven vorig jaar 3,6 miljard uit aan zoet snoepgoed uit. Dit is het hoogste bedrag ooit, volgens het Studiecentrum Snacks en Zoetwaren (SSZ). Daarnaast gaven we volgens de groente- en fruitverkoper The Greenery ruim 27 miljoen euro uit aan snackgroenten. Dat is 6 miljoen meer dan in 2011. Dat meldden beide organisaties vrijdag.

Nederlanders lijken niet te bezuinigen op het kopen van chocolade, nootjes, koek, drop , banket en chips. Ondanks de crisis gaven we in 2012 meer uit dan in 2011, toen was het 3,5 miljard. Vooral de omzet van chocolade, nootjes, pinda's en chips nam toe. Naast goedkoop snoepgoed behoren luxeartikelen volgens het SSZ ook tot onze favorieten. 'Snoepen blijft voor veel mensen een moment van genieten. Juist in tijden van economische malaise", aldus een woordvoerder van het SSZ.

Verder zijn er in totaal nog 14,5 miljoen zakjes en bekertjes snacktomaatjes, komkommertjes en minipaprika's over de toonbank gegaan. In 2011 waren dat er nog 13 miljoen.

Tandartsen zijn niet blij met de snoepgewoontes van Nederlanders. Ze spreken van een 'tsunami van tanderosie', die de zuren in zoet snoepgoed en frisdranken volgens hen veroorzaken. 'We zien zowel volwassenen als kinderen waarbij de tanden zijn afgesleten of helemaal zijn verkleurd. We luiden hierbij de alarmbel ", aldus een woordvoerder van de Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT).

Bron: Volkskrant, 08-03-2013

 

Nieuw: sparen voor tandarts
24-09-2013

Consumenten kunnen zich op een nieuwe manier verzekeren tegen tandartskosten. Via het door de Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT) opgezette bedrijf ixorg kan een budget opzij worden gezet waarmee de kosten in de toekomst worden betaald.

„Patiënten bouwen een persoonlijk tandartsbudget op door maandelijks een bedrag opzij te zetten. Hiermee betalen ze alleen voor de werkelijk gemaakte kosten”, benadrukt Rob Barnasconi, voorzitter van de NMT.

Daarnaast blijft het geld dat opzij is gezet voor de tandarts van de patiënt. „Mocht de patiënt het geld onverhoeds niet nodig hebben, dan krijgt hij het geld gewoon terug.” Dat is dan ook gelijk een groot verschil met een aanvullende verzekering bij de zorgverzekeraars. Het geld dat daar aan premie is gestort, is en blijft van de verzekeraar; of de patient de kosten heeft gemaakt of niet.

Helemaal voor niks is het niet. Gekoppeld aan het budget is een volledige calamiteitenverzekering voor gebitschade bij ongevallen, met honderd procent dekking tot 10.000 euro. „Die verzekering kost €4,85 per maand, inclusief administratiekosten voor de eerste volwassene”, legt Barnasconi uit. „Elke volwassene die daarna komt, betaalt een euro minder. Kinderen zijn desgewenst meeverzekerd voor 2 euro per maand.” Daaraan is ook de voorwaarde verbonden dat mensen die meedoen, minimaal één keer per jaar plaatsnemen in de tandartsstoel. „Hoe we het zo kunnen doen? Er zit geen winstmodel in”, aldus Barnasconi.

De Consumentenbond is blij met het initiatief, omdat het „consumenten meer te kiezen geeft”, aldus een zegsvrouw. Het wachten voor de NMT is op de vergunning van de Autoriteit Financiële Markten.
Bron: Telegraaf, 24-09-2013

Beschermende laag vermindert aanhechting van bacteriën op tandglazuur
27-01-2014

Een beschermende laag vermindert de aanhechting van biofilm op tandglazuur. Dit stelt Nivedita Cukkemane van het ACTA in haar promotieonderzoek, meldt de VU. Biofilms zijn een bacteriebevattend slijmlaagje op de oppervlakten van bijvoorbeeld de mondholte, katheters of prothesen. In de mondholte spelen ze een rol bij tandbederf), tandvleesontsteking en ontsteking rond de tand of kies en ze zijn moeilijk te behandelen en controleren.

Beschermende lagen
Cukkemane ontwikkelde in het laboratorium onder andere twee verschillende beschermende lagen. Een laag op basis van peptiden die zijn afgeleid van in de natuur voorkomende eiwitmoleculen en een laag op basis van een op amino-alcohol gebaseerd ingrediënt. Beide lagen gaven een duidelijke vermindering van de aanhechting van orale bacteriën aan het tandglazuur. De toegepaste peptiden waren afgeleid van eiwitten die bij de mens van nature in speeksel voorkomen.

De nieuw ontwikkelde beschermende lagen zouden toegepast kunnen worden in mondverzorgingsproducten zoals mondspoelmiddelen, tandpasta’s en mondsprays. Daar is wel verder laboratoriumonderzoek en klinisch onderzoek voor nodig.
Bron: Dentalinfo.nl, 27-01-2014
 

Alleen tandarts minder populair dan belastingaangifte
21-03-2014

Nederlanders beleven weinig plezier aan het invullen van hun jaarlijkse belastingaangifte. Alleen een bezoek aan de tandarts blijkt minder populair.

Dat valt op te maken uit een enquête van softwarebedrijf Invers, bekend van huishoudboekje Cashflow.nl, onder 593 belastingplichtige burgers. De meeste ondervraagden hebben hun belastingaangifte al klaar. Maar ruim een kwart moet dat in de komende tien dagen nog doen. Circa 7 procent vreest de deadline van 1 april niet te halen en gaat de Belastingdienst om uitstel vragen. Dat voorkomt hoge boetes.Gegevens fiscus niet blind vertrouwen
Zes op de tien respondenten doen de belastingaangifte zelf. Zij controleren de vooraf door de Belastingdienst ingevulde gegevens goed. Slechts 10,6 procent vertrouwt blindelings op de gegevens van de fiscus.x
Bron: Telegraaf.nl, 21-03-2014

 

Zorgakkoord zet patiënt en zorgverlener buitenspel
29-04-2014

Het onlangs overeengekomen zorgakkoord is een opstap naar een systeem waarin de zorgverzekeraar bepaalt waar patiënten zorg halen. Verzekerden en zorgprofessionals worden hiermee buitenspel gezet.

Inwoners van Nederland wordt een besparing van € 1 mrd voorgeschoteld in ruil voor wat meer ruimte bij zorgverzekeraars om ziekenhuizen te selecteren op prijs en kwaliteit. Volgens artikel 13 van de Zorgverzekeringswet hebben zorgverzekeraars de verplichting om voldoende zorg in te kopen voor hun verzekerden (zorgplicht) en om door niet-gecontracteerde aanbieders verleende zorg te vergoeden. Die vergoeding van zorg bij een niet-gecontracteerde aanbieder mag minder dan 100% zijn, maar niet zo laag dat het een ‘hinderpaal’ is om naar een niet-gecontracteerde zorgaanbieder te gaan.

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) wil het hinderpaalcriterium schrappen, waardoor deze verplichting komt te vervallen. De terugtrekkende beweging van de overheid vergroot de macht van verzekeraars. Omdat zij niet te hoeven contracteren en vervolgens ook niets hoeven te vergoeden, hebben zij immers een extra drukmiddel in handen. Dit impliceert echter geenszins dat de gecontracteerde zorgaanbieder ook de kwalitatief beste of de goedkoopste behandeling biedt.

Bovendien worden verzekerden en zorgaanbieders nog onvoldoende beschermd tegen willekeur in de selectieve inkoop door verzekeraars, omdat verplichte transparantie over inkoopbeleid en inkoopcriteria ontbreekt. Zorgaanbieders worden hierdoor vaak op te korte termijn geconfronteerd met contracten waar zij niet mee uit de voeten kunnen en die in sommige gevallen onredelijke voorwaarden bevatten.

Onder invloed van kostenbeheersingsmodellen wordt de kwaliteit van zorg die de afgelopen decennia in Nederland is opgebouwd, steeds verder afgebroken. Het zorgakkoord leidt ons naar een systeem waarin de verzekeraar bepaalt waar zorg kan worden gehaald. Maar zou juist niet moeten gelden: wie betaalt, bepaalt? Dat zijn de verzekerden.

Eveline Castelijns is managing consultant zorg & welzijn en Martijn Castelijns is chirurg-intensivist.
Bron: Het Financieele Dagblad, 29-04-2014

Zorg is juist gebaat bij vrije keuze van patiënt
29-04-2014

Economen pleiten met droge ogen voor het beperken van de vrije artsenkeuze, terwijl er toch marktwerking in de zorg moet zijn. Ongerijmd, vindt gezondheidsjurist Ernst Hulst.

De ChristenUnie strijdt voor keuzevrijheid van de patiënt. Merkwaardigerwijs pleiten veel economen echter voor inperking daarvan. Zorgverzekeraars zouden meer zicht op kwaliteit hebben dan patiënten. De keuzevrijheid van de patiënt zou zelfs vaak inefficiënt zijn.

We hadden juist het paternalisme verlaten van de huisarts die een gesloten envelop meegeeft aan zijn patiënt voor verwijzing naar een specialist - en waarbij de patiënt volgzaam deze specialist of dat ziekenhuis maar had te accepteren - en nu wordt deze rol toebedeeld aan een bureaucratische moloch, de zorgverzekeraar! Het voordeel van de huisarts was in elk geval nog dat deze zijn patiënt tenminste kent. De zorgverzekeraar heeft slechts wat kengetallen op basis waarvan wordt beslist.

Het is juist die keuzevrijheid die heeft bijgedragen aan betere en doelmatigere zorg. De patiënt weet via anderen heel goed waar hij heen wil. De teloorgang van het Ruwaard van Putten-ziekenhuis heeft dat duidelijk laten zien. Waar waren eigenlijk de zorgverzekeraars toen de kwaliteit van zorg daar ter discussie kwam te staan? De economen zwijgen oorverdovend.

Slechtste voorbeeld
Verbazingwekkend is ook dat zo vaak naar de VS wordt verwezen als leermodel. De VS kennen het veruit duurste zorgstelsel ter wereld, een stelsel dat gemiddeld amper de kwaliteitsnorm van recent tot de EU toegetreden Oost-Europese landen haalt, én dat de grootste moeite heeft fatsoenlijke zorg voor iedereen toegankelijk te maken. Een land bovendien waar de eerstelijnszorg ernstig is achtergebleven.

Kwaliteit van zorg wordt niet alleen door getalletjes bepaald, maar mede door de persoonlijke relatie tussen arts en patiënt en door een zinnige organisatie. De goede getallen scorende arts kan voor een enkele patiënt een botterik zijn waardoor de voor de kwaliteit van zorg zo wezenlijke vertrouwensrelatie ontbreekt. Vergeten wordt verder dat vrije artsenkeuze een grondrecht is, namelijk het recht op lichamelijke integriteit ofwel zelfbeschikking. De Hoge Raad betitelde dit recht al eens als een van de meest fundamentele rechten.

Jammer dat je daar zo weinig over hoort in de politiek. Maar het meest verbazingwekkend is toch wel het economenpleidooi om de keuze van de 'zorgconsument' te beperken. Zij waren toch de pleitbezorgers van de vrije markt? Dan zorg je toch juist voor maximalisatie van de keuze van deze consument?

Echte doelmatigheid en dus besparingen bereik je pas door de ernstige administratieve belasting en fraudegevoeligheid van de diagnostische behandelingscombinaties (elk stukje verrichting wordt apart geclaimd) te decimeren en samenwerking tussen ziekenhuis en eerstelijnszorg te stimuleren. Dat doe je niet door concurrentie, dat doe je door de juiste prikkels te geven, zoals financiering op basis van ziektebeeld in plaats van talloze stukjes verrichtingen.

Moderne patiënt
Wedden dat patiënten heel goed in staat zullen zijn kwaliteit op waarde te schatten? Op internet en via belangengroepen vinden moderne patiënten heus hun weg wel. Kwaliteit en doelmatigheid bevorder je door patiënten een stem te geven in de leiding van zorgaanbieders. Dan pas verwerf je inzicht en komt er een directe stem van de patiënt. Dan ook komen misstanden naar buiten, zal de inspectie sneller worden geïnformeerd en wordt de intrinsieke motivatie van werkers in de zorg in ieder geval op de juiste wijze geprikkeld.

Ook bij financiering van zorg hoort de stem van de patiënt thuis. Dus maak een plaatsje vrij in het bestuur van de zorgverzekeraar. En richt je stelsel in op samenwerking in plaats van stimuli om maar vooral zoveel mogelijk en zo duur mogelijke handelingen te verrichten, want dat is de huidige basis van ons zorgstelsel.
Bron: Trouw, 29-04-2014
 

 Gezondheidszorg is een basis burgerrecht en geen vals Verzekeringsmarktcircus
22-12-2014
De discussie over de nieuwe totalitaire neoliberale Zorgwet van Schippers heeft eigenlijk de proporties aangenomen van een open debat over het totalitarisme als kernpunt van de nieuwe Gezondheidszorg. Door deze Minister is het neoliberale dictaat opgelegd dat de kartelverzekeraars optimalisatie en maximalisatie van hun winst waarborgt. Natuurlijk op de kosten van de burgers. Rutte en Schippers “links of rechts” door Asscher geholpen, hebben uiteindelijk voor het hele volk helder uitééngezet dat de Democratie gewoon een rad voor de ogen is. Deze groep politici, recentelijk door de ultrarechtsen van het CDA versterkt die altijd corporatieve belangen boven die van de burgers plaatsen, zijn nooit onder de indruk geraakt van hoe onpopulair deze nieuwe wetgeving is. De burgers zijn er wel degelijk tegen en willen hun vrijheid van keuze niet loslaten.
Hierbij is bevestigd dat de nieuwe Gezondheidswet glashelder asociale tevens totalitair-selectieve maatregelen afdwingt. (“Ach, waarom is onze maatschappij zo asociaal geworden?” Goede vraag – waarom inderdaad? Misschien omdat de vis altijd vanuit de kop gaat stinken?). Indien de Democratie in de weg staat zullen de ultrarechtsen die maar al te graag in de prullenbak gooien, de bestaande democratische wetten omzeilen en hun ware totalitaire gezicht laten zien. De wet kan niet door de Eerste Kamer daarom wordt hij door de strot geduwd middels een uiterst zeldzame bijzondere maatregel. De neoliberalen zijn uit de democratische kast gekomen. Dag democratie.Totalitarisme duldt geen oppositie en/of tegenspraak. Echte oppositie hebben betekent altijd verdere ontwikkeling. Basisbouwsteen van de democratische maatschappij. Neoliberaal totalitarisme is hier zeker niet bij gebaat.
Daarom zien we geleidelijk de volgende gradaties binnen de Mediapropaganda die zich gelijk met het totalitarisme ontwikkelt. Eerst was er sprake van Parlementaire oppositie in de Tweede Kamer, zuiver omdat de betrokken leden op andere stoelen dan de regering zaten. Daarna begon de neoliberale propaganda over “constructieve” oppositie te praten. Vervolgens begon de neoliberale propaganda over “loyale” oppositie te spreken. Gleichschaltung.De allerlaatste stap in deze is zeker geen oppositie meer hebben omdat tegenspraak traditioneel in totalitaire landen niet gewaardeerd wordt. Mag je niets tegen zeggen.De senatoren werden onder onmenselijke druk gezet om hun bezwaren in te slikken. Hoever zijn we haast onopgemerkt op het hellende neoliberale vlak geraakt, he?
Bron: Krapuul.nl, 21-12-2014

Onze website

Onze website

Op deze website treft U alle relevante informatie aan. Ook kunt U gebruik maken van een online versie van onze agenda om uw eigen afspraken in te zien en, beperkt, aan te vullen of te wijzigen. Wilt U reageren op de inhoud of hebt U vragen bel ons dan even of stuur een mailtje.